Διάθεση σπέρματος δότη

Κάποιες οικογένειες χρειάζονται τη βοήθεια ενός δότη για να ολοκληρωθούν. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η λήπτρια είναι άγαμη, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις όπου ο σύζυγος δεν έχει σπερματοζωάρια ή φέρει κάποια γενετική ανωμαλία για την οποία δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αποφευχθεί η μετάδοσή της στο παιδί (σχετικά με την περίπτωση αυτή συνίσταται η συμβουλή από γενετιστή).

Παρόλο που γίνεται συχνά κουβέντα για τη δωρεά σπέρματος, στην πραγματικότητα είναι πολύ σπάνιο κάποιος να μην παράγει σπερματοζωάρια ακόμη και μετά από κατάλληλη θεραπεία.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ :

Πριν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε σπέρμα δότη θα πρέπει ο σύζυγος/σύντροφος να έχει κάνει ανάλυση σπέρματος σε ειδικευμένο εργαστήριο Σπερματολογίας ή τουλάχιστον σε μονάδα Ι.Υ.Α.. Ακόμη και όταν δεν παρατηρηθούν σπερματοζωάρια ή η ποιότητα του σπέρματος κριθεί πολύ κακή, θα πρέπει να διερευνηθούν τα αίτια μόνο από ΟΥΡΟΛΟΓΟ και να επαληθευτεί το αποτέλεσμα.

Ένα αδύναμο σπέρμα θα μπορούσε να βελτιωθεί, εφόσον ο ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ διαγνώσει την αιτία και συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Όταν δεν παρατηρούνται σπερματοζωάρια, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. Ακόμη όμως και όταν δεν παράγονται, μπορεί να υπάρξει θεραπεία. Όταν ο ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ εξαντλήσει κάθε δυνατότητα θεραπείας και πάραυτα δεν παρατηρηθούν έστω λίγα κινούμενα σπερματοζωάρια στο σπέρμα, για να χρησιμοποιηθούν σε μια προσπάθεια εξωσωματικής, ο ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ θα αναζητήσει σπερματοζωάρια απευθείας στους όρχεις με βιοψία. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν μπορούν να διορθωθούν.

Ακόμη κι αν τελικά δεν χρησιμοποιηθούν σπερματοζωάρια του συζύγου, όπως άλλωστε συμβαίνει και στην περίπτωση άγαμης λήπτριας είναι πολύ σημαντικό να αποκλειστεί η παρουσία κάποιας μόλυνσης, ιδιαιτέρως από ουρεάπλασμα, μυκόπλασμα ή χλαμύδια, επειδή η σπερματέγχυση ή οποιαδήποτε τεχνική ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (π.χ. εξωσωματική) είναι εξ αρχής καταδικασμένη, αφού τα μικρόβια αυτά μπορεί να προκαλέσουν αποβολή ή ακόμη και σοβαρά προβλήματα στο βρέφος (βλ. Wikipedia: Ureaplasma u., Mycoplasma h./g., Chlamydia tr. ).

Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο για την προετοιμασία σπέρματος για σπερματέγχυση.

Το προσωπικό μας θα σας βοηθήσει στην επιλογή σπέρματος δότη ενημερώνοντάς σας πλήρως για κάθε στάδιο της διαδικασίας. Στόχος μας είναι η διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών ακολουθώντας τις κρατικές οδηγίες, ώστε να προστατευτεί η υγεία σας. Τα έντυπα SBD01, SBD02 και SBD04 (βλ. παρακάτω) εξηγούν τι θα πρέπει να περιμένετε από το πρόγραμμα που αφορά στη δωρεά σπέρματος και στις υπηρεσίες κρυοσυντήρησης της τράπεζας σπέρματος SpermLab – Γ. Βουλγαρίδης Μον. Ε.Π.Ε. (στο εξής SpermLab). Επίσης εξηγούν τι ακριβώς χρειάζεται η SpermLab από εσάς.

Το πρόγραμμα διάθεσης σπέρματος δότη περιλαμβάνει μόνο ανώνυμα δείγματα σπέρματος που έχουν δοθεί για δωρεά. Κάθε δότης έχει ελεγχθεί για όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο γενετικές και μολυσματικές ασθένειες, ενώ ορισμένοι δότες έχουν ελεγχθεί για επιπλέον ασθένειες.

Παρέχουμε πληροφορίες σχετικά με τους ιατρικούς ελέγχους στους οποίους έχει υποβληθεί ο δότης, για κάποια εμφανισιακά χαρακτηριστικά του, όπως ύψος, βάρος, χρώμα ματιών, μαλλιών, ενώ για κάποιους δότες είναι διαθέσιμες επιπλέον πληροφορίες σχετικά με την εθνικότητα και καταγωγή του, το προσωπικό του προφίλ, ηχητικά μηνύματα του δότη, τεστ προσωπικότητας (Keirsey), προφίλ σιλουέτας και φωτογραφίες παιδικής ηλικίας, για να σας βοηθήσουν στην επιλογή του καλύτερου δότη για εσάς. Οι εν λόγω πληροφορίες προσφέρονται για προσωπική σας χρήση, και όχι για δημοσία διάδοση.

Η SpermLab κρίνει ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχει αναφορά και εντοπισμός κάθε εγκυμοσύνης ή σοβαρού συμβάντος, ώστε να γνωρίζουμε πόσα παιδιά έχουν γεννηθεί από κάθε δότη και αν αυτά είναι υγιή. Για την ασφάλεια των δωρεών, παρακαλείστε να μας ενημερώσετε α) αν μείνετε έγκυος από έναν ανώνυμο δότη, β) αν έχετε φυλάξει κατεψυγμένα έμβρυα για μελλοντική χρήση και πόσα, γ) αν υπήρξε αποβολή, δ) πόσα παιδιά γεννήσατε (π.χ. δίδυμα), ε) αν αποφασίσετε να δωρίσετε τα κατεψυγμένα έμβρυά σας, στ) για κάθε παθολογική κατάσταση, π.χ. ασθένεια, που τυχόν να παρουσιαστεί στο παιδί και ενδέχεται να οφείλεται σε κληρονομικά αίτια, χωρίς καθυστέρηση.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να σας διαθέσουμε ένα δείγμα σπέρματος δότη είναι να έχουμε λάβει πλήρως συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο το έγγραφο SBD01 (βλ. παρακάτω) και, στην περίπτωση άγαμης λήπτριας, την προβλεπόμενη από το νόμο συμβολαιογραφική πράξη, υπόδειγμα της οποίας δίνεται στο έγγραφο SBD02 (βλ. παρακάτω) μέσω FAX, e-mail ή επιστολικού ταχυδρομείου τουλάχιστον μία ημέρα πριν από τη λήψη του σπέρματος. Σημειώνεται ότι για την αποστολή κάθε δείγματος απαιτείται προεξόφληση.

Ο αριθμός των δειγμάτων σπέρματος κάθε δότη είναι ορισμένος και συνεπώς κάποια στιγμή μπορεί να μην είναι διαθέσιμα δείγματα σπέρματός του. Αν, για παράδειγμα, θα θέλατε να εξασφαλίσετε ότι θα υπάρχουν διαθέσιμες δόσεις σπέρματος από το δότη που επιλέξατε και για επόμενους κύκλους θεραπείας ή αν επιθυμείτε να αποκτήσετε ένα επόμενο παιδί με σπέρμα του ίδιου δότη, παρακαλούμε να διαβάσετε και να συμπληρώστε πλήρως το έντυπο SBD04 (βλ. παρακάτω).

SBD01 - "Ενημέρωση & έγγραφη συναίνεση για λήψη ετερόλογου σπέρματος ανώνυμου δότη"

SBD02 - "Έγγραφη συναίνεση άγαμης"

SBD04 - "Ενημέρωση & έγγραφη συναίνεση για κράτηση ετερόλογου σπέρματος ανώνυμου"

Η διάθεση σπέρματος δότη μπορεί να γίνει και εκτός του ωραρίου λειτουργίας του εργαστηρίου, ακόμη και Σάββατο, Κυριακή και αργίες σε ώρα που καθορίζεται κατόπιν συνεννοήσεως του εργαστηρίου με τον ιατρό. Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας, παρακαλούμε να μας ειδοποιείτε για το ενδεχόμενο αυτό από την προηγούμενη ημέρα.

Όλοι οι δότες ελέγχονται για:

 • HIV1, HIV2 (AIDS)
 • HBV (Ηπατίτιδα Β)
 • HCV (Ηπατίτιδα C)
 • HTLV1, HTLV2
 • Treponema pallidum (σύφιλη)
 • Chlamydia trachomatis (χλαμύδια)
 • Gonorrhea g. (γονόρροια)
 • Καρυότυπο

Ορισμένοι δότες* ελέγχονται επιπλέον για:

 • Κυστική ίνωση
 • Μεσογειακή αναιμία
 • CMV
 • ... κλπ

* Αν ο δότης ανήκει σε μια φυλή ή ένα έθνος όπου η συχνότητα εμφάνισης της νόσου είναι μεγαλύτερη από 1 ανά 5000 γεννήσεις.

Downloadhttp://bigtheme.net/joomla Joomla Templates