Ανάλυση σπέρματος

Η ανάλυση σπέρματος μας πληροφορεί για την υγεία του ουρογεννητικού συστήματος του άντρα. Το σπέρμα δημιουργείται από τις εκκρίσεις πολλών αδένων, όπως των όρχεων, των επιδιδυμίδων, των σπερματοδόχων κύστεων και του προστάτη. Aν κάποιο από τα όργανα αυτά δεν λειτουργεί σωστά, αυτό θα «καταγραφεί» στην ανάλυση σπέρματος.

Συνεπώς ένα σπερμοδιάγραμμα μπορεί να ερμηνεύσει κάποια δυσκολία στη γονιμοποίηση, αλλά αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι από μια ανάλυση σπέρματος μπορούμε να πάρουμε πολύ χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με μια μόλυνση του ουρογεννητικού, όπως μια προστατίτιδα ή μια επιδιδυμίτιδα.

Για μια σωστή θεραπεία, βεβαίως, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει γίνει σωστά η ανάλυση σπέρματος. Μια λανθασμένη ανάλυση θα οδηγήσει σε λάθος διάγνωση και θεραπεία.

Μια ανάλυση σπέρματος συνίσταται στη περιγραφή των φυσικο-χημικών χαρακτηριστικών του σπέρματος, τη συγκέντρωση, την κινητικότητα και τη μορφολογία των σπερματοζωαρίων. Έτσι, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε, κατ' αρχήν, αν υπάρχει κάποια φλεγμονή και βεβαίως αν υπάρχουν σπερματοζωάρια και πόσα είναι. Επειδή όμως δεν φτάνει μόνο να υπάρχουν σπερματοζωάρια, αλλά και να κινούνται, ώστε να μπορούν να πάνε μέχρι το ωάριο για να το γονιμοποιήσουν, χρειάζεται να ξέρουμε το ποσοστό των σπερματοζωαρίων που έχουν πρόσθια κίνηση, αλλά, επειδή ένα ποσοστό δεν τα λέει όλα, κυρίως τον αριθμό των σπερματοζωαρίων ανά εκσπερμάτιση που κινούνται "καλά". Όταν τα σπερματοζωάρια φτάσουν το ωάριο, πρέπει να έχουν και την κατάλληλη μορφολογία για να το γονιμοποιήσουν, π.χ. φυσιολογικό ακρόσωμα.

Επιπλέον, κυρίως σε περιπτώσεις που ένα ζευγάρι ενδιαφέρεται να προχωρήσει σε μια σπερματέγχυση, η ανάλυση σπέρματος συνοδεύεται από μια ακόμη δοκιμασία κατά την οποία επιλέγονται τα σπερματοζωάρια που έχουν κατάλληλη κινητικότητα και μορφολογία και μετράται η βιωσιμότητά τους σε ένα ειδικό περιβάλλον που μιμείται αυτό της μήτρας. Συχνά, κάποιοι μετρούν μετά από π.χ. 3, 6, 12 ώρες, την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων στο σπερματικό υγρό. Αυτό είναι λάθος, αφού φυσιολογικά, όταν το σπέρμα βρεθεί στον κόλπο παθαίνει δραστικές φυσικο-χημικές αλλαγές και μάλιστα τα σπερματοζωάρια που έχουν πρόσθια κίνηση δεν μένουν μέσα στο σπερματικό υγρό. Περνάνε μέσα στη μήτρα και επομένως βρίσκονται πλέον σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον.

Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι μη ειδικευμένα εργαστήρια συνηθίζουν να βρίσκουν πολύ χαμηλή κινητικότητα και υπερβολικά υψηλό ποσοστό φυσιολογικών μορφών, ευρήματα που ενδέχεται να οφείλονται στην ελλιπή γνώση.

Κάθε άντρας θα πρέπει να συμβουλεύεται τον ΟΥΡΟΛΟΓΟ του για τη διάγνωση και ενδεχόμενη θεραπεία.

Μια ανάλυση σπέρματος πρέπει να γίνεται μόνο σε ειδικευμένα εργαστήρια Σπερματολογίας.

...ή τουλάχιστον σε κάποιο κέντρο εξωσωματικής

Downloadhttp://bigtheme.net/joomla Joomla Templates